Статистиката сочи черни данни. Повече от половината случаи на запалване на

...
Статистиката сочи черни данни. Повече от половината случаи на запалване на
Коментари Харесай

Автоинструктор: Автобусите изгарят за минути

Статистиката сочи черни данни. 

Повече от половината случаи на запалване на рейсове приключват с съдбовен край. Статистиката демонстрира, че по този начин приключват 60% от случаите. Пламъците в транспортните средства се популяризират извънредно бързо, тъй че реакцията би трябвало да бъде мигновена.

Автобусите са като барут, споделя автоинструкторът Владимир Василев.

" От остарели автобусни водачи съм чувал, че рейс гасне за 5 минути. Седалките и салона са от дунапрен. Той е мощно запалителен материал ", посочи Василев.

В първите секунди след възпламеняването водачът би трябвало да открие място за отблъскване и да изключи мотора. Така ще спре притокът на гориво към него.

" Първото, което би трябвало водачът да направи, е да отвори вратите по най-бързия метод. Така хората ще могат да изоставен рейса, по-късно ще оказва помощ с каквото може ", сподели автоинструкторът.

Вратите обаче не постоянно се отварят. Тогава би трябвало да се употребяват чукчетата, с цел да се счупят прозорците и хората да могат да излязат.

" Вратите не се отварят, когато са наранени от удара. При блокирани порти би трябвало да се отвори нещо - прозорец, капандурите също може да се отварят ", изяснява автоинструкторът.

Най-опасните места в рейсовете са на последната седалка, тъй като са най-близо до мотора.

" Има кабели, съоръжения, моторът. Огън има, където има искра. По-възможно е пожарът да тръгне откъм гърба, при кабелите ", добави Василев.

Сблъсък, механична щета, нередовност или проблеми с електрониката са част от аргументите за възникването на пожари в рейсове.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР